A sokoldalú vadgesztenye

Itt a gesztenye szezon, és ilyenkor a gyerekek zsebei nem kaviccsal, hanem vadgesztenyével vannak tele, azon nem titkolt szándékkal, hogy otthon majd szebbnél szebb bábuk készülnek belőle. Mi minden évben elkészítjük az egész Kipp-Kopp családot - mind a hét családtaggal. Gyűjtögetés közben az egyik szomszédunk azt mesélte, hogy ők a háború ideje alatt ezzel fürödtek, meg hogy folyékony szappant készítettek belőle. Hát persze, hogy felcsigázott a dolog, és neki is estem, hogy minél több hasznos dolgot tudjak meg a vadgesztenyéről.

Ez a nagymennyiségben termő hazai növényünk rengeteg (10%)  szaponint tartalmaz. Régi könyvek írják is, hogy ezzel is lehet mosni, csak jól elfelejtettük, és Indiából hozatjuk az öko mosódiót... Csak meg kell pucolni a vadgesztenyét, ledarálni vagy lereszelni, és máris mehet a mosógépbe. Úgy is hatékony, ha csak apróra (nyolcadokba) vágjuk a gesztenyéket, és beletesszük a mosódiós zsákba. Jó a kiszártott gesztenye is, persze ezt nehezebb meghámozni. Ha már kiszáradt, be kell áztatni forró vízbe, és akkor könnyebb lesz a hámozás.

Mosáshoz kb. egy maroknyi aprítékot kell egy harisnyában, vagy zsákban a mosógépbe tenni.
Folyékony mosószer készítéshez a felaprított vagy ledarált gesztenyét forraljuk fel háromszoros mennyiségű vízben, és így a szaponinok kioldódnak belőle. Csak szűrjük le, és a vizet használjuk folyékony mosószerként - ezzel a módszerrel sokkal több szaponin oldódik ki. Üvegekben tárolva pár hétig eláll.
Mosáshoz ugyanúgy kell használni mint a mosódiót, és érdemes mellé szódabikarbónát, vagy mosószódát tenni. Mostanra mindenféle ruhához kipróbáltam, tényleg működik - legalábbis a mosódió hatékonyságát hozza. Tehát akinek a mosódió bevált, - igaz, hogy kicsivel több munka árán - de hasonló mosószerhez juthat. Ingyen.

Gyógyászati célokra a növény magját, virágját, kérgét és levelét is használják.

Felhasználási területei: 
- érfalak erősítésére
- vénákat erősítő, visszérbántalmakra
- aranyerek kezelésére
- a vadgesztenye kivonatos olaj bőrápolásra alkalmas
- a fa kérge lázcsillapító hatású és sárga festék is nyerhető belőle,
- leveléből arclemosót készítettek régen a pattanásos bőrre
- kérgét napozószerek készítésére használják - elnyelik az ártalmas ultraviola sugarakat a kéregből kivont anyagok
- a magokból ragasztó anyagot is készítenek

Tea: 3 dl forró vízzel forrázunk le 1 teáskanálnyi szárított vadgesztenyelevelet, majd 8-10 perc elteltével szűrjük le. Mézzel édesíthető.

Tinktúra: 100 ml 38 %-os pálinkához vagy tiszta szeszhez keverjünk 2 evőkanálnyi szárított és porított vadgesztenyelevelet és 2 evőkanálnyi vadgesztenye-lisztet, majd légmentesen zárjuk le, és hagyjuk állni 10 napig. Ezt követően szűrjük le, és sötét üvegben tároljuk. Fájó, sajgó ízületekre alkalmazzuk bedörzsölő-szerként.

Pép: 2 evőkanálnyi vadgesztenyelisztet keverjünk össze 2 evőkanálnyi búzaliszttel, és adjunk hozzá annyi 10 %-os étkezési ecetet, hogy kenhető péppé váljon. Fájó, sajgó ízületekre adható.

Fürdő: 2 evőkanálnyi szárított és porított vadgesztenye-levelet és 2 evőkanálnyi vadgesztenye-lisztet forrázzunk le 3 dl forrásban lévő vízzel, majd 8-10 perc után szűrjük le, a főzetet öntsük a fürdővízhez. Visszér, aranyér esetén jótékony kúra.



Természetesen beindította a fantáziámat, hogy lehetne-e belőle szilárd szappant is készíteni, és német honlapokon számos példát találtam rá. El is készítettem a saját receptemet a jól bevált tengeri iszapos szappan alapján. Tengeri iszap helyett itt most gesztenyemassza és gesztenyefőzet leve került a szappanba. Az illata csodás, és nemsokára meg is érnek egy próbára.

Szóval miután kiürítettük az iskolatáskát és a zsebeket, adjunk nyugodtan egy talicskát a gyerekeknek, hogy hozzanak haza minél többet, és meg lesz oldva a mosószerünk egész évre :-)))