Mézeskalács jászol
Még a múlt héten egyik nap Bogika kitalálta, hogy süssünk mézeskalácsot, merthogy mindig szoktunk, és hogy egyébként is már itt az ideje. Nem tiltakoztam, mert szaloncukor helyett mindig mézeskalács figurákat rakunk a fára. Azonban az ő eddigi kitartása odáig terjedt, hogy pár forma kiszaggatása után otthagy, én meg egyedül maradok a konyhában... Ez két gyerkőc mellett márpedig nem egy ideális állapot, mert rengeteg ötlete van arra, hogy hugit milyen kiképzésben lehet részesíteni :-)
Így hát megkértem anyukámat, hogy gyúrjon le egy adag tésztát, és a szokásos náluk töltött hétvégi ebéd után majd elkészítjük, mert ott a felnőtt-gyerek arány kicsit jobb lesz, így nyugodtan lehet dolgozni. Így is lett. Közben kitaláltuk, hogy a szokásos figurák mellett készíthetnénk egy jászolt is.
Eléggé improvizatív jelleggel készült, de szerintem nem lett rossz. Bogika is elég kitartónak bizonyult, még a mázfestésbe is besegített.
Ma ragasztottuk össze - egy ismerősöm ötlete alapján karamellel -, és kis gazdája egyből bele is vetette magát a játékba...
Ezen recept alapján készült:
- 50 g vaj vagy margarin
- 60 g barnacukor /lehet fehér kristálycukor is
- 125 g méz
- 250 g finomliszt
- 1 tasak sütőpor
- 1/2 tk szódabikarbóna
- 1-1 tk őrölt fahéj, reszelt friss gyömbér ,szegfűszeg , szerecsendió , szegfűbors
- 1 citrom héja reszelve
- 1 narancs héja reszelve
- 1 tojás
Elkészítése:
- Egy lábasban felolvasztjuk a vajat, mézet, és a cukrot, majd hideg vízfürdőbe állítva hagyjuk kihűlni.
- A lisztet, sütőport, szódabikarbónát és a fűszereket, valamint a reszelt héjakat összekeverjük egy másik tálban.
- A kihűlt mézes masszában elkeverünk egy egész tojást, majd ezután a lisztes keverékkel összedolgozzuk.
- 5-12 órára hidegre tesszük.
- Sütőpapírral kibélelünk sütőlemezeket, vagy tepsiket.
- A tésztát 3 mm vastagságúra nyújtjuk lisztezett felületen, és különböző formákkal kiszúrjuk, s a sütőlemezekre helyezzük kissé tágasan, hogy ne nőjenek össze.
- 200 °C -ra előmelegített sütőben 7-8 percig sütjük.
- Hagyjuk kihűlni sütés után, és díszíthetjük cukormázzal, amit 12 dkg porcukorból és egy tojás fehérjéből verünk habbá, majd habzsákból rányomjuk a díszítést a figurákra, és hagyjuk megszáradni.
Dupla adagot készítettünk és így bőven készültek még figurák - mivel ugye ezek éles bevetésben részesülnek, szükség van pótkirályokra, pót-Józsefre és pót-Máriára... és persze ennivaló darabokra :-)
Szólj hozzá!