Sparhelt a 21. században...
Aztán eltelt több tíz év, és egyszer megláttam az egyik barkácsáruházban, hogy sparheltokat árulnak. Onnantól kezdve el volt döntve, hogy nekem előbb-utóbb lesz ilyenem. Egy Salgó teatűzhellyel kezdtük: azonnal meg is szerettük, de a rendszeres használat során "kinőttük": kicsinek bizonyult a sütője. Így az kiment a teraszra, a "nyári konyhámba".
Hosszas keresgélés után bukkantam rá erre a tipusra, és szerelem volt első látásra: jó széles és ablakos a sütőtere, és nagyon kellemes hangulatelem az ablakos tűztér. Az egész öntöttvas, szép mintákkal, és olyan nehéz, hogy négyen majd be... alatta, míg felcipeltük a házba.
Mostanra érzem úgy, hogy a konyhám megkapta azt, ami még hiányzott belőle. Isteni kenyerek készülnek benne, tényleg más a rajta főzött, benne sütött ételek íze.
A házi kenyérsütés pedig úgy vált teljessé, hogy Karácsonyra megérkezett a kis házi malmom, amely mindenféle gabonát meg tud őrölni. A lényege, hogy frissen. Ugyanis a teljes kiőrlésű lisztek álltukban nagyon hamar elveszítik a bennük rejlő értékes anyagokat. Nem véletlen, hogy régen csak annyi gabonát őröltek meg, amennyit rövid időn belül fel is használtak. Arról nem is beszélve, hogy a jó minőségű bio, tönköly, meg egyéb különleges lisztek meglehetősen drágák. Egy ilyen kis malom rendszeres használat mellett még be is hozza az árát, mivel a szemes gabona szinte feleannyiba kerül, mint a kész lisztek.
A gyerekek számára is nagy élmény aktívan részt venni a kenyérkészítés folyamatában. Épp akkor gondoltam bele, mikor megérkezett az első nagy adag tönkölybúza szállítmányom, hogy a legtöbb mai gyerkőc talán még nem is látott szemes búzát, csak a boltok polcain sorakozó liszteszacskókat ismerik.
Konyhai szösszenetek:
25 kg tönkölybúza keresi helyét a konyhában...
Élvezettel "homokozik benne" benne
Kis molnár munka közben
Kis pékem dagaszt
Az egyik végeredmény
Ami nekem alapanyag, nekik "benti homokozó"
Kis molnár munka közben
Kis pékem dagaszt
Az egyik végeredmény
Kukuccs kintről
Egy kis konyhai csendélet
Kedvenc dagasztótálam
Azért a régi sparhelt is méltó helyre került - nyáron nem kell felmelegíteni a házat ahhoz, hogy elkészüljön az ebéd
5 komment